Nasteho ja Ayaan

Kofeinin eristäminen kahvista

Ensimmäisenä kokosimme refluksilaitteiston. Aloimme punnitsemaan kahvia jota piti olla 8,0g, mutta saimme 8,0004g kahvia. Kaadoimme 8,0004g kahvia ja noin 120ml vettä kolviin aloitimme keittimisen. Sillävälin kokosimme imusuodatin laitteiston.

                                                  

Refluksointilaite
Sen jälkeen suodatimme seosta kuumana ja lisäsimme seokseen 20,0017g Natriumkarbonaattia. Annoimme seoksen jäähtyä huoneenlämmössä. Tunti loppui kesken työtä joten jatkoimme seuraavalla tunnilla.



Seuraavalla tunnilla Otimme Lioksen joka oli suodatuspullossa. Aloimme valmistella imusuodatin laitteiston, jotta voisimme suodattaa liuoksen uudestaan. Sen jälkeen siirsimme lioksen statiiviin kiinnitetyyn erotussuppiloon. Laitoimme seoksen sekaan 40ml etyyliasetaattia ja raviselimme ja annoimmen fraasien erottua . Ohjeen mukaan etyyliasetaattia piti laittaa 20ml ja tehdä sama toimenpide minkä teimme ja toistaa 3 kertaa. Mutta, kun me laitoimme ensimmäisellä kerralla 40ml niin meille jäi 20ml vielä joten toistimme tämän vain 2 kertaa. Lopuksi erottelimme eri faasit. Sillätavalla että, ylempi eli etyyliasetaatti jäi erotussuppiloon ja vesi eli alempi fraasi laskettiin 250ml keitinlasiin.Seosta suodatimme kuumana ja lisäsimme seokseen 20,0017g Natriumkarbonaattia. Annoimme seoksen jäähtyä huoneenlämmössä. Tunti loppui kesken työtä joten jatkoimme seuraavalla tunnilla.
Kaadoimme erotussuppilossa ollut vesifaasi. Keittopullossa ollut etyyliasetaattifaasin annoimme sen olla muutama minuutti ja sekoittelimme samalla lasisauvalla.

Tteippasimme kettopulloon paperilla, sekä suppiloon jotta keittopullosta tuleva koveini ei haihtuisi ilmaan. Joten aloimme keittää etyyliasetaatin jotta kofeini erottuisi.
kuten kuvassa näkyy, kofeini on jäänyt suppilon sivuihin. Työ valmis, kofeini erotettu kahvista :)

Toinen työ, aspiriinin valmistus


Tänään aloitimme aspiriinin valmistusta. Ensin kokosimme refluksointi laitteiston. Punnitsimme 5,1777g kiteistä salisyylihappoa. Kaadoimme kiteet keittopulloon ja lisäsimme siihen 7ml etikkahappoa sekä 1ml rikkihappoa. Refluksoimme reaktioseosta noin 20 minuuttia vesihauteessa. 20 minuutin kuluttua lopetimme refluksoinnin ja annoimme seoksen jäähtyä. Käytimme jäiti jäähtymisen nopeuttamiseksi, mutta sekoitimme välillä.
Kun seos oli jäähtynyt lisäsimme seokseen 30ml jääkylmää vettä ja sekoitimme hyvin, jotta voisimme suodattaa Buchner-suppiloon. Puhsitaakseemme raakaseoksen kiteytimme uudestaan. Siirsimme keitinlasiin ja lisäsimme kiehuvaa vettä, kunnes kiteet liukenivat. Tunti loppui kesken joten annoimme seoksen jäähtyä huoneen lämmössä. Seuraavalla tunnilla Punnitsimme suodatin paperin.
Suodatinpaperin paino
Sen jälkeen suodatimme kiteet imulla punnitulle suodatinpaperille. Annoimme suodatinpaperin päälle olla  asetyylisalisyylihappokiteet ja kuivua seuraavaa tuntia varten. Laitoimme aspiriini pineen pulloin ja veimme kemianlaitokseen tarkistettavaksi sen puhtauden.
 
 
 
 
 
 
Ruuan kemia!

Teimme Soija kastiketta kahdella eri tavalla. Ensin Haudottiin soija vedella sen jälkeen lisäsimme sipulin, porkkanan kuutioituna. Sen lisäsimme mausteet ja kasvisliemikuutiot. ja annoimme soijan hautua noin puoleksitunniksi.
Toisella tavalla  teimme niin että kuullotimme sipulit noin 20 minuuttia ja porkkanan,mausteeet ja soijan paistoimme pannulla noin 15 minuuttua. Keitimme omassa kattilassa kasvisliemikuution. Kun kaikki oli valmista yhdistimmne sipulit,mausteet,porkkanat,kasvisliemen ja soijan yhteen kattilaan ja annoimme senkin hautua noin 15 minuuttia.




lopuksi maistoimme ruuan ja kyllä eron huomasin jonkin verran. Toinen kastike oli palanut, mutta toinen ei ollut. Palanut kastike ( kuullotettu kaikki aineet ) maistua makeammalta kuin toinen kastike. Jos olet kiinnotunut tietämään jälkiruasta klikkaa tähän http://melunkemistit.blogspot.fi/p/hiski-ja-mahmood_10.html
 
 
 
 
 
 
 
Helsingin yliopiston kemiallisella laitoksella!

Kävimme viime tiistaina eli 5.11.2013 Helsingin yliopistolle kemialliseen laitokseen. Olimme ensimmäiset 2tuntia kemianlaitoksen laboratoriossa tutkimassa tekemäämme aspiriinia. Tekemämme aspiriini ei onnistunut ihan täydellisesti sillä siinä oli kaksin kertainen määrä aspiriinia. Saimme kuitenkin selville miksi saimme tälläisen tuloksen.



 





Aspiriinin tutkimuksen jälkeen siirryimme tekemään uutta tutkimusta.
 Halusimme saada vihreää väriä kasveista ja sen jälkeen katsoimme tuloksiamme joka näkyy tässä kuvassa.
 
 
 
Ensimmäisen värin nimi oli beeta-karoteeni, jolla tarkoitetaan antioksidanttia, jossa on A-vitamiinin esiaaste. Porkkana sisältää runsaasti luonnollista beetakaroteenia. Synteettisiä beetakaroteenia ja karotenoideja käytetään elintarvikkeiden lisäaineena E-koodilla E 160a.
Seuraavaksi värimme nimeksi tuli feofytiini. Kolmanneksi tuli klorofyllib, joka toistui kaksi kertaa väri tutkimuksessamme. Viimeisenä saimme värin, joka tunnetaan nimellä luteiini. 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti